Skip to main content
search

Διάρκεια: 01/09/2018 εώς 28/02/2023
Επιστημονικός υπεύθυνος: Ξηρουχάκης Σταύρος

Ιστοσελίδα προγράμματοςTwitter προγράμματος – Facebook προγράμματος

Το έργο LIFE «Διατήρηση & Διαχείριση του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» («Conservation & Management of the Bonelli’s eagle population in east Mediterranean» LIFE17 NAT/GR/000514 – LIFE Bonelli ΕastMed) έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες απειλές για τον Σπιζαετό στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής δράσεων διατήρησης σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, από το 2018 έως το 2023. Θα υποστηρίξει ενεργά τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές και άλλους εμπλεκόμενους φορείς στην εφαρμογή στοχευμένων δράσεων διατήρησης, ώστε να οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό διεθνές δίκτυο διατήρησης του Σπιζαετού στις χώρες του έργου καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απώτερος στόχος του έργου είναι να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης του Σπιζαετού σε περισσότερο από το 40% του ελληνικού και κυπριακού πληθυσμού και να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης του 100% του πληθυσμού της Ανατολικής Μεσογείου του είδους, μέσω της εγκαθίδρυσης και λειτουργίας του Δικτύου Ανατολικής Μεσογείου για τον Σπιζαετό (EMBONET).

Οι ειδικότεροι στόχοι του έργου αφορούν:

  1. Τη συμπλήρωση των κενών γνώσης για τον Σπιζαετό.
  2. Τη μείωση των αιτιών θνησιμότητας του.
  3. Τη βελτίωση της παραγωγικότητας του είδους μέσω της διαχείρισης των ενδιαιτημάτων τροφοληψίας και της μείωσης της ανθρώπινης όχλησης.
  4. Τη βελτίωση της τεχνικής και επιχειρησιακής ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και άλλων φορέων που εμπλέκονται στα ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του είδους.
  5. Την επέκταση της προσέγγισης του έργου μέσω του δικτύου EMBONET σε άλλες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ή/και για άλλα είδη προτεραιότητας.

Οι κύριες δράσεις του έργου περιλαμβάνουν:

  1. Εκτεταμένη επιστημονική έρευνα για την κατανομή του είδους, η οποία θα συνοδεύεται από το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τηλεμετρίας για το είδους στην περιοχή (>100 πομποί).
  2. Εκπαίδευση-κατάρτιση του προσωπικού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων υλοποίησης.
  3. Δράσεις για τη μείωση της όχλησης στις περιοχές φωλεοποίησης του είδους.
  4. Αύξηση της διαθεσιμότητας της λείας στις επικράτειες αναπαραγωγής μέσω σποράς εγκαταλειμμένων χωραφιών, κατασκευής ποτιστριών, δημιουργίας ανοιγμάτων σε δάση και θαμνότοπους και ρύθμισης των κυνηγετικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης σκύλων.
  5. Μείωση της θνησιμότητας σε επικράτειες αναπαραγωγής και περιοχές διασποράς, μέσω εγκατάστασης μονωτήρων και σημαντήρων στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάστασης μηχανισμών πρόληψης πνιγμού σε υδατοδεξαμενές, πρόληψη δηλητηριάσεων, λειτουργίας ταϊστρών και συνεργασίας με κέντρα περίθαλψης.
  6. Χαρτογράφηση ευαισθησίας και δημιουργία Οδηγού Καλής Πρακτικής και Εργαλείου Χωρικού Σχεδιασμού σχετικά με τη χωροθέτηση γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την αιολικών πάρκων.
  7. Λειτουργία του Δικτύου Ανατολικής Μεσογείου για το Σπιζαετό (EMBONET).
  8. Εκτενή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το είδος, μέσω εκδηλώσεων, παραγωγής πακέτου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, λευκώματος, καθώς και έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού.

Το έργο «Διατήρηση & Διαχείριση του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» (Ακρωνύμιο: «LIFE Bonelli ΕastMed» –  LIFE17 NAT/GR/000514) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Συντονιστής Δικαιούχος), το Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ),  την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, και την εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC ΕΠΕ. σε 24 προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο, για την περίοδο 2018-2023. Το έργο συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.