Γιορτές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με γεύση από διάστημα! Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης καλοδέχεται τον χειμώνα και τον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου! Για τον Δεκέμβριο η ομάδα του μουσείου προτείνει 3 δράσεις! Ελάτε να γιορτάσουμε παρέα! Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 11:00-12:00 & 12:30-13:30 «Μαγειρεύοντας έναν κομήτη» Οικογενειακό εργαστήριο από την ομάδα ΠερίΑστρον (για παιδιά από 7 χρονών και πάνω) Τα μικρά αντικείμενα του Ηλιακού μας συστήματος (κομήτες, αστεροειδείς, διάττοντες, μετεωρίτες) θεωρούνται «χρονοκάψουλες» που περιέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πρώιμο Ηλιακό Σύστημα. Για να κατανοήσουμε τι είναι οι κομήτες (και πως τους διαχωρίζουμε από τα άλλα ουράνια σώματα), από πού προέρχονται και ποια είναι η επίδρασή τους στην εξέλιξη της Γης και της ζωής, είναι απαραίτητο να τα μελετήσουμε περισσότερο. Ένας τρόπος είναι να μάθουμε από τι αποτελούνται. Έτσι λοιπόν θα «μαγειρέψουμε» τον δικό μας εντυπωσιακό κομήτη, θα δούμε από κοντά μετεωρίτη και θα συζητήσουμε για τις επιπτώσεις για τη ζωή στον πλανήτη μας. Μια δράση που θα κινήσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων (μικρών και μεγάλων) και θα τους εξάψει την φαντασία. Κόστος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα: 10€ Προσοχή: Δηλώνουμε συμμετοχή τηλεφωνικά στο 2810 393630 – κατά σειρά προτεραιότητας Λίγα λόγια για την ομάδα ΠερίΑστρον: Είμαστε…
Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ δημοσίευσε πρόσφατα έναν Οδηγό για τη διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών για τα ζώα της άγριας πανίδας. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την ΑΝΙΜΑ αλλά και της λειτουργίας του Σταθμού Α’ Βοηθειών στις εγκαταστάσεις του δημοσιεύει τον οδηγό, με την ελπίδα ότι θα φανεί χρήσιμος στην περίθαλψη των άγριων ζώων. Απευθύνεται κυρίως σε κτηνιάτρους και διασώστες και συνοπτικά παρουσιάζει τις πρώτες βοήθειες που μπορούν να δοθούν σε άγρια ζώα της ελληνικής πανίδας, μέχρι να μεταφερθούν σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ) ή σε Σταθμό Α’ Βοηθειών. Έχει βασισθεί στη διεθνή επιστημονική προσέγγιση σε συνδυασμό με την πολυετή ενασχόληση των συγγραφέων με την περίθαλψη άγριων ζώων. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδίως σε περιπτώσεις σοβαρών συμβάντων, όπως οι πυρκαγιές και οι φυσικές καταστροφές. Η έκδοση αυτή υποστηρίχθηκε από το WWF Ελλάς και το ΙΚΕΑ. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος σε αρχείο pdf εδώ και αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΝΙΜΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.wild-anima.gr/protes-voitheies/odigos-diasosis-agrias-zois/
Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ), με θλίψη αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Δαμανάκη. Ο Μιχάλης Δαμανάκης, Καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης υπήρξε ένας από τους πρώτους διευθυντές του ΜΦΙΚ και βασικό στέλεχος και στήριγμα στα πρώτα βήματά του ως ερευνητικός φορέας. Βαθύτατος γνώστης και πρωτοπόρος στην έρευνα της χλωρίδας της Κρήτης, δημιούργησε τις υποδομές του τμήματος βοτανικής του Μουσείου. Ειδικεύτηκε από νωρίς στα αγρωστώδη, καθιστώντας τον, τον κορυφαίο επιστήμονα για την ομάδα αυτή των φυτών στην Ελλάδα. Πέρα από την επιστημονική γνώση του, θα μας λείψει η απέραντη δοτικότητά του. Ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή του, πάντα σεμνός και προσηνής, δε σταμάτησε να επισκέπτεται τα εργαστήρια του μουσείου προσφέροντας με όποιο τρόπο μπορούσε τις γνώσεις και την εμπειρία του στους νέους ερευνητές. «Πού μπορώ να βοηθήσω;» ήταν η χαρακτηριστική ερώτηση που απεύθυνε. «Η γνώση πρέπει να μεταδίδεται» μας έλεγε συχνά. Ως ερευνητές, υποσχόμαστε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις υποδομές που μας κληροδότησε και να τις μεταδώσουμε κι εμείς με κάθε τρόπο, μια και αυτό ήταν η σημαντικότερη επιθυμία του. Αυτόν θεωρούμε ως τον ουσιαστικότερο τρόπο για να τιμήσουμε τη μνήμη του. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους…
νυχτεριδο-λογούμε παρέα με το LIFE GRECABAT στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρες 11:00-14:00, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης μαθαίνουμε τα πάντα για τις νυχτερίδες! Δράσεις για όλη την οικογένεια συστήνουν τα μικρά αυτά θηλαστικά, τις συνήθειές τους, τον τόπο διαμονής τους, αλλά και τους φίλους τους! Όλες οι πληροφορίες για τις νυχτερίδες έρχονται στο φως! Αναλυτικά οι δράσεις: «Σσσσς, τη μέρα κοιμάμαι» 11:00, 12:00: 2 αναγνώσεις του ομότιτλου παραμυθιού του Βασίλη Χατζηρβασάνη. «Εξερευνώ μια σπηλιά»: Μια εικονική περιήγηση VR σε μια σπηλιά με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, σπηλαιόφιλα και σπηλαιόβια ζώα. «Χειροποίητα νυχτεριδάκια»: Κατασκευή στον πάγκο του Ερευνότοπου. «Ο πάγκος του νυχτεριδολόγου»: Παρατηρούμε από κοντά αληθινές νυχτερίδες και σπηλαιόβια ζώα στον πάγκο του επιστήμονα. Δεν απαιτείται κράτηση θέσης Η δράση συμπεριλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του μουσείου.
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΦΙΚ-ΠΚ συνάντηση με θέμα την περίθαλψη άγριων ζώων στην Κρήτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη από τις Διευθύνσεις Δασών Ηρακλείου και Χανίων, κτηνίατροι και εθελοντές από Σητεία, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο, Χανιά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης και των Σταθμών Πρώτων Βοηθειών Ειδών της Άγριας Πανίδας όπως αυτή προβλέπεται πλέον από την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/88658/2929/02.09.2022 «Περί Κριτηρίων και διαδικασίας αναγνώρισης και εποπτείας Κέντρων Περίθαλψης (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών Ειδών της Άγριας Πανίδας (Σ.Π.Β.Ε.Α.Π)». Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης/τροποποίησης συγκεκριμένων άρθρων της προαναφερόμενης Υπουργικής απόφασης και στην ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας βάσης δεδομένων για τα ζώα που βρίσκονται τραυματισμένα και ανήμπορα στην Κρήτη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αξία των πληροφοριών που λαμβάνονται από τα περιστατικά αυτά και την αξιοποίησή τους για την πρόληψη κινδύνων που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή, καθώς και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών και άλλων προβλημάτων. Το ΜΦΙΚ-ΠΚ θέλει να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες που ήρθαν από όλη την Κρήτη και συνέβαλαν στην επιτυχία της συνάντησης και ευελπιστεί στη συνέχεια της πολύ καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί για την…
Η Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλάζει ωράριο! από 1 Νοεμβρίου έως και 30 Απριλίου το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 18:00
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου από τις 10:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα!
Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 από τις 11:30π.μ. μέχρι τις 13:00μ.μ. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης ανοίγει τις πόρτες του και σας υποδέχεται σε μία διαφορετική εμπειρία επίσκεψης! Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών 2 διαφορετικά εργαστήρια δίνουν την αφορμή για προβληματισμό γύρω από τη δύναμη της φύσης, αλλά και τη δύναμη του ανθρώπινου νου! Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες της δύναμης της φύσης. Για να δούμε… Εργαστήρια διάρκειας 30 λεπτών για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών και πάνω: «Εγκέλαδος: ο ταραχοποιός Γίγαντας», ανακαλύπτουμε παρέα το φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασίας. «Πειραματιζόμαστε με πάγο και λάβα», παρατηρούμε το λιώσιμο των πάγων σε στεριά και θάλασσα και τις εκρήξεις ηφαιστείων. Χρήσιμες πληροφορίες! Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας στην εκδήλωση, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται το πρωί της Κυριακής στην Υποδοχή του Μουσείου και θα σταματήσουν μόλις συμπληρωθούν οι θέσεις. Η συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο της εισόδου στο μουσείο! *Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά…
Αποχαιρετάμε 2 εκπαιδευτικά προγραμμάτα… Καλωσορίζουμε τη νέα σχολική χρονιά λίγο παράδοξα, καθώς ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε 2 εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τα οποία δεν θα υλοποιηθούν ξανά από τον Γενάρη του 2025. _καλά νέα! Μέχρι τον Δεκέμβριο είναι ακόμα διαθέσιμα! «Τα φυτά από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα» (για Β ΄ κ α ι Γ ΄ τ ά ξ η Δημοτικού) «Φωτεινά μυστήρια – παίζοντας με το φως!» (για Ε΄ τ ά ξ η Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου) Αναλυτική περιγραφή των προγραμμάτων εδώ: Φυτά : https://www.nhmc.uoc.gr/archives/30563 Φως: https://www.nhmc.uoc.gr/archives/42952 Πληροφορίες και Κρατήσεις: 2810 393630, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00.
Γιορτή Πουλιών 24! στην Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της 32ης Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ώρα 11:00π.μ, προσκαλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του, αλλά και φίλους των πουλιών, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και στα εργαστήρια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτήν τη μέρα! Φέτος, για πρώτη χρονιά, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχοντας σε αυτήν την πολύ ξεχωριστή Γιορτή Πουλιών που πραγματοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια με εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού. Πρόγραμμα ημέρας: «Ας γνωριστούμε με τον Ασπροπάρη!», επιδαπέδιο παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που απειλούν το μικρότερο και μοναδικό μεταναστευτικό είδος γύπα της Ευρώπης. «Αναγνωρίζω τα πτηνά!», ορνιθολογικό εργαστήρι με τον Μιχάλη Δρετάκη, ορνιθολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Εφορία Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος). «3d κατασκευή του Απροσπάρη», κατασκευή στον Ερευνότοπο του μουσείου. «Βλέπω και μαθαίνω», ενημερωτικά video από το κανάλι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην αίθουσα Πολυμέσων του μουσείου. Προσοχή! Όλες οι δράσεις είναι οικογενειακές! Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας στην εκδήλωση, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται το πρωί του Σαββάτου στην Υποδοχή του Μουσείου και…