Skip to main content
search

Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 από τις 11:30π.μ. μέχρι τις 13:00μ.μ. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης ανοίγει τις πόρτες του και σας υποδέχεται σε μία διαφορετική εμπειρία επίσκεψης! Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών 2 διαφορετικά εργαστήρια δίνουν την αφορμή για προβληματισμό γύρω από τη δύναμη της φύσης, αλλά και τη δύναμη του ανθρώπινου νου! Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες της δύναμης της φύσης. Για να δούμε… Εργαστήρια διάρκειας 30 λεπτών για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών και πάνω: «Εγκέλαδος: ο ταραχοποιός Γίγαντας», ανακαλύπτουμε παρέα το φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασίας. «Πειραματιζόμαστε με πάγο και λάβα», παρατηρούμε το λιώσιμο των πάγων σε στεριά και θάλασσα και τις εκρήξεις ηφαιστείων. Χρήσιμες πληροφορίες! Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας στην εκδήλωση, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται το πρωί της Κυριακής στην Υποδοχή του Μουσείου και θα σταματήσουν μόλις συμπληρωθούν οι θέσεις. Η  συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο της εισόδου στο μουσείο! *Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά…

Read More

Αποχαιρετάμε 2 εκπαιδευτικά προγραμμάτα…

Αποχαιρετάμε 2 εκπαιδευτικά προγραμμάτα… Καλωσορίζουμε τη νέα σχολική χρονιά λίγο παράδοξα, καθώς ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε 2 εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τα οποία δεν θα υλοποιηθούν ξανά από τον Γενάρη του 2025. _καλά νέα! Μέχρι τον Δεκέμβριο είναι ακόμα διαθέσιμα! «Τα φυτά από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα» (για Β ΄ κ α ι Γ ΄ τ ά ξ η Δημοτικού) «Φωτεινά μυστήρια – παίζοντας με το φως!» (για Ε΄ τ ά ξ η Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου) Αναλυτική περιγραφή των προγραμμάτων εδώ: Φυτά : https://www.nhmc.uoc.gr/archives/30563 Φως: https://www.nhmc.uoc.gr/archives/42952 Πληροφορίες και Κρατήσεις: 2810 393630, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00.  

Read More

Γιορτή Πουλιών 24 στην Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

Γιορτή Πουλιών 24! στην Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της 32ης  Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ώρα 11:00π.μ, προσκαλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του, αλλά και φίλους των πουλιών, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και στα εργαστήρια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτήν τη μέρα! Φέτος, για πρώτη χρονιά, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχοντας σε αυτήν την πολύ ξεχωριστή Γιορτή Πουλιών που πραγματοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια με εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού. Πρόγραμμα ημέρας: «Ας γνωριστούμε με τον Ασπροπάρη!», επιδαπέδιο παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που απειλούν το μικρότερο και μοναδικό μεταναστευτικό είδος γύπα της Ευρώπης. «Αναγνωρίζω τα πτηνά!», ορνιθολογικό εργαστήρι με τον Μιχάλη Δρετάκη, ορνιθολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Εφορία Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος). «3d κατασκευή του Απροσπάρη», κατασκευή στον Ερευνότοπο του μουσείου. «Βλέπω και μαθαίνω», ενημερωτικά video από το κανάλι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην αίθουσα Πολυμέσων του μουσείου. Προσοχή! Όλες οι δράσεις είναι οικογενειακές! Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας στην εκδήλωση, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται το πρωί του Σαββάτου στην Υποδοχή του Μουσείου και…

Read More

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για το 2024-2025!

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία _στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης! Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σάς περιμένει και αυτή τη σχολική χρονιά να επισκεφθείτε το μουσείο και να συμμετέχετε στα εκπαιδευτικά του προγράμματα! _η Εκπαιδευτική Ομάδα Έρευνας, Ανάπτυξης & Υλοποίησης του μουσείου σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα της φύσης και του περιβάλλοντος. _Τα προγράμματα σχεδιάζονται έχοντας ως βάση τη διερευνητική μάθηση, ως μια καινοτόμο μαθητοκεντρική παιδαγωγική μεθοδολογία. _περισσότερες πλhροφορίες, εδώ: https://www.nhmc.uoc.gr/education/ekp-programmata-sxolikes-omades/ekp-progr-scholeia-sto-mouseio _αλλά και στο αρχείο εδώ.

Read More

Εαρινή δακτυλίωση πουλιών στη Γαύδο

Ολοκληρώθηκε με σημαντικά ευρήματα η εαρινή δακτυλίωση πουλιών στη Γαύδο από το εργαστήριο μελέτης μετανάστευσης του ΜΦΙΚ-ΠΚ. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά λειτουργίας του ερευνητικού σταθμού Καλυψώ στο νησί ενώ είχαν προηγηθεί τρία ακόμη έτη καταγραφών την περίοδο 2002-2005. Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ ο οποίος και χρηματοδότησε την έρευνα. Εμείς επιπλέον θέλουμε να απευθύνουμε ένα θερμό ευχαριστώ στο Δήμο Γαύδου και τη Δήμαρχο κα Λ. Στεφανάκη για τη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών πεδίου εκεί. Μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στους κατοίκους του νησιού που αγκάλιασαν την προσπάθεια και συνέδραμαν, συχνά αποφασιστικά, στην επιτυχία της προσπάθειας. Δελτίο Τύπου Δακτυλιώσεις στη Γαύδο  

Read More

Το ΜΦΙΚ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Biosiversity Genomics Europe.

To Biosiversity Genomics Europe ( BGE) είναι ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο παραγωγής γενωμικών δεδομένων βιοποικιλότητας, χτίζοντας τα θεμέλια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης μείωσης της βιοποικιλότητας. Συνδυάζοντας δύο διαφορετικούς κλάδους της επιστήμης γενωμικών δεδομένων, αυτής του DNA barcoding και της κατασκευής γονιδιωμάτων αναφοράς και χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από οργανισμούς χερσαίων, θαλάσσιων και οικοσυστημάτων γλυκών υδάτων, θα αυξηθεί σημαντικά η ικανότητά μας στην αναγνώριση και ταυτοποίηση ειδών, στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ τους και στην παρακολούθηση των αλλαγών της βιοποικιλότητας. Η αυξανόμενη αυτή γνώση, θα βοηθήσει στην ενημέρωση και την ανάληψη δράσης για τη διατήρηση, την ενίσχυση και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Δείτε εδώ την αφίσα.
Read More

ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους

Σας προσκαλούμε στο Οικολογικό Συμπόσιο με θέμα «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ το οποίο συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στο Ρέθυμνο Κρήτης, στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παλαιοντολογικού Μουσείου (παράρτημα ΜΓΦΙ) από τις 10/9/2024 έως τις 12/9/2024. Περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Συμποσίου, www.uoc.gr/earth_sustainableplanet/ στην οποία μπορείτε να δηλώσετε και ηλεκτρονικά τη συμμετοχή σας. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα. Εδώ περισσότερες πληροφορίες. Πρόγραμμα Πρόσκληση

Read More

10ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Μαλακολογικών Εταιριών

Το 10ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Μαλακολογικών Εταιριών (EUROMAL 2024) είναι εδώ! Το EUROMAL 2024 θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης κατά το διάστημα 16-20 Σεπτεμβρίου 2024 στον χώρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ελληνική Μαλακολογική Εταιρία. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν επιστήμονες από ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Σκοπός του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, είναι η ανάδειξη των μαλακίων ως ερευνητικό αντικείμενο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που προκαλεί ο άνθρωπός στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν ομιλίες και αναρτημένες ανακοινώσεις σχετικές με την ποικιλότητα, την οικολογία, την εξέλιξη, τη συμπεριφορά, τη λειτουργικότητα, τη χρήση και τη διατήρηση αρτίγονων και απολιθωμένων μαλακίων! Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του EUROMAL 2024: Robert A.D. Cameron (The Natural History Museum of London, UK) – Why are there so many kinds of snail? Diana Delicado (Department of Animal Ecology & Systematics, Justus Liebig University, Germany) – Using integrative phylogenetic approaches for inferring species richness, macroevolution and extinction risk in continental aquatic gastropods Edmund Gittenberger (Naturalis Biodiversity Center, The Netherlands) – Malacological data from the past, some leftovers for Greece Mathias Harzhauser (Natural History Museum…

Read More

Διανυκτέρευση-Sleep Over- στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αποχαιρετά το καλοκαίρι με μία Διανυκτέρευση στο Μουσείο – Sleep Over! Ξε-νύχτα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης…με τέχνες και καλλιτέχνες! Το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 σας περιμένουμε να κατασκηνώσουμε, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και φυσικά να κοιμηθούμε στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης! Μόλις κλείσουν οι πόρτες κατασκηνώνουμε δίπλα στο λύκο, το χρυσαετό, τη Μεσογειακή φώκια και τους δεινόσαυρους με σκηνές και υπνόσακους. Κατόπιν εξερευνούμε τις σκοτεινές γωνιές του Μουσείου, ανακαλύπτουμε τα ζώα – καλλιτέχνες και ξεδιπλώνουμε και τα δικά μας ταλέντα μέσα από ένα ομαδικό, οικογενειακό παιχνίδι γρίφων. Ακολουθεί ελαφρύ δείπνο. Η νύχτα θα κλείσει με μια δραστηριότητα από το Heraklion Improv Theater – HIT στην οποία ενήλικες και παιδιά παίζουμε, καλλιεργούμε τη φαντασία μας και απελευθερώνουμε τη δημιουργικότητά μας. Για τα νυχτοπούλια της βραδιάς θα υπάρχουν προβολές και επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι αργά τη νύχτα. Το επόμενο πρωί οι ενήλικες μπορούν να χαιρετίσουν τον ήλιο με yoga στον 3ο όροφο του Μουσείου, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Βιτσάκη, πιστοποιημένης δασκάλας Hatha yoga, και τα παιδιά να πάρουν μέρος σε αγωνίσματα στα πόδια των Δεινόσαυρων. Πριν αποχαιρετιστούμε λέμε καλημέρα με ένα ελαφρύ πρωινό με θέα τη θάλασσα! Η…

Read More