Από τους βασικότερους στόχους των Ευρωπαϊκών Έργων LIFE είναι και η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των μαθητικών κοινοτήτων των πιλοτικών περιοχών, στις οποίες υλοποιούνται τα διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτεί το LIFE.

Το ΠΚ-ΜΦΙΚ υλοποιεί εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο εντός του εκθεσιακού χώρου όσο και στα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα και από πρόσκληση της διεύθυνσης του Λυκείου Μελεσσών, συμμετείχε με 3 ομιλίες στην εκδήλωση «Άνθρωπος & Περιβάλλον» που διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του Λυκείου στις Μελέσσες, την Τετάρτη 21/12/2022.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε τις ακόλουθες ομιλίες:

  • Τα πουλιά της Κρήτης  από τον Δρ. Σταύρο Ξηρουχάκη, Βιολόγο-Ορνιθολόγο
  • Δράσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης με Λύσεις Βασισμένες στη Φύση από τον Δρ. Κωστής Δαμιανάκη, Βιολόγο, Βοηθό Συντονιστή του έργου NewLIFE4Drylands
  • Δηλητηριασμένα δολώματα: μάστιγα με παράπλευρες απώλειες και εργαλεία αντιμετώπισης από την κα Πόπη Μπαξεβάνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του έργου LIFE Bonelli eastMed.

Ο Δρ. Ξηρουχάκης έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της ορνιθοπανίδας της Κρήτης, της οικολογίας και βιολογίας των πιο εμβληματικών ειδών της όπως είναι τα αρπακτικά και τα πτωματοφάγα, αλλά και των απειλών που αυτά δέχονται λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Το θέμα της ερημοποίησης και των ενδεικνυόμενων λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου στο νησί, κυρίως με Λύσεις Βασισμένες στη Φύση ανέλυσε ο Δρ. Δαμιανάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο έργο NewLIFE4Drylands που υλοποιεί αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε σχέση με την ερημοποίηση και την υποβάθμιση των εδαφών στα Αστερούσια Όρη.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα, οι επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα, τα κατοικίδια και τον άνθρωπο καθώς και η εξέλιξη του φαινομένου στον χρόνο και το χώρο, ήταν το αντικείμενο της τελευταίας ομιλίας της εκδήλωσης από την κα Μπαξεβάνη, η οποία ανέδειξε και τη δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού μέσω των Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων που δρουν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τα τελευταία 5 χρόνια.

Εκτός των ομιλιών διανεμήθηκε έντυπο υλικό διαφόρων έργων του ΠΚ-ΜΦΙΚ στους 45 και πλέον συμμετέχοντες μαθητές/μαθήτριες, καθηγητές αλλά και γονείς μαθητών που παρευρέθηκαν στο σχολείο εκείνη την ημέρα.