• 09 Ιουλ 2020

Οι πιλοτικές δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για το Βορειοανατολικό Άκρο της Κρήτης, στα πλαίσια του έργου ΙΝΤΕRREG Adrion IMPRECO, παρουσιάστηκαν σε συνάντηση που διοργάνωσε το Γεωπάρκο Σητείας μαζί με τα συνεργαζόμενα ΚΠΕ του δικτύου Γεωπάρκων στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου, στο Καρύδι Σητείας, από τις 3 μεχρι τις 6 Ιουλίου 2020.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου μέλη των ΚΠΕ Αρχανών, Ιεράπετρας και Βάμου Χανίων, καθώς και Συνοδοί Βουνού από το ΙΕΚ Σητείας και Ηρακλείου και εκπρόσωποι του Γεωπάρκου Σητείας ακολούθησαν μία από τις Διαδρομές του νέου Οικοτουριστικού χάρτη (ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΚΡΗΤΗΣ: Οικοτουριστικές διαδρομές & φυσικό περιβάλλον) ξεκινώντας από το Φοινικοδάσος στο Βάι. Ο χάρτης αυτός δημιουργήθηκε στα πλαίσια του παραπάνω έργου και έγινε διανομή του στους συμμετέχοντες.

Την επόμενη μέρα οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν παρουσίαση που έκανε συνεργάτιδα του ΜΦΙΚ-ΠΚ για το έργο και τις δράσεις του ΙMPRECO στην περιοχή του Βορειοανατολικού Άκρου Κρήτης, στην οποία επισημάνθηκε η σημασία του δικτύου υγροτόπων με τα λιμνία του, καθώς και για τα είδη προτεραιότητας του έργου στην περιοχή, όπως τον Μαυροπετρίτη, τη Μεσογειακή Φώκια, τον Κρητικό Λιμνοβάτραχο, το Φοίνικα του Θεόφραστου αλλά και τα Λιβάδια Ποσειδωνίας στη θαλασσινή ζώνη της περιοχής.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των ΚΠΕ ενημερώθηκαν για το κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του IMPRECO που αφορά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη μεγάλη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αξίας των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία ενός πακέτου με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα θέματα αυτά γενικότερα αλλά και ειδικά για την περιοχή του ΒΑ Άκρου Κρήτης.