Θέση | Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) |
atrichas@nhmc.uoc.gr | |
Τηλ. | +302810393274 |
Γραφείο | Γ205 (Λευκά Κτήρια, Πανεπιστημιούπολη Κνωσού) |
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
- Βιογεωγραφία
- Φυλογένεση
- Οικολογία και Συστηματική Κολεοπτέρων, Ορθοπτέρων και άλλων ομάδων εντόμων και Αραχνιδίων στην Ανατολική Μεσόγειο
- Παρακολούθηση/διαχείριση των ελληνικών σπάνιων ή ενδημικών ειδών Αρθροπόδων, εισβλητικών ειδών για τον ελληνικό χώρο
- Γνωματεύσεις ειδών Ιατρικής/Ιατροδικαστικής/Γεωπονικής/Δασικής σημασίας, κλπ.
Εκπαίδευση
- 1997: Διδακτορική διατριβή, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τίτλος: Οικολογία και Βιογεωγραφία των Εδαφικών Κολεοπτέρων στο Νότιο Αιγαίο, με έμφαση στη σύνθεση, εποχιακή και βιοτοπική διαφοροποιηση και ζωογεωγραφια των οικογενειων Carabidae και Tenebrionidae
- 1987: Μεταπτυχιακός Τίτλος Ειδίκευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ειδίκευση: Ζωολογία
- 1985: Πτυχίο Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Απόστολος Τριχάς ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1985 στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου (Προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Βιολογίας) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Ζωολογία, 1987 και Διδακτορικό το 1997, στην Οικολογία και Βιογεωγραφία Εντόμων -εδαφικά Κολεόπτερα- με έμφαση στο Νότιο Αιγαίο).
Σήμερα είναι Έφορος των συλλογών Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν/μίου Κρήτης και Ε.ΔΙ.Π στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Παν/μίου Κρήτης.
Ως ειδικός στα Κολεόπτερα (PhD) τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Φυλογένεση, Οικολογία, Βιογεωγραφία και Συστηματική πολλών οικογενειών σκαθαριών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και άλλων ομάδων εντόμων.
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 αποστολές πεδίου στην Ελλάδα και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και έχει οργανώσει πολλές δεκάδες αντίστοιχες δειγματοληψίες πεδίου στην Κρήτη, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων ή εκπαίδευσης φοιτητών.
Πέρα από την διεκπεραίωση παραδοτέων προγραμμάτων και εκπαίδευση, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες είχαν επίσης ως αποτέλεσμα, πάνω από δύο εκατομμύρια δείγματα αρθροπόδων που φυλάσσονται, ταξινομούνται σε βάσεις δεδομένων και επεξεργάζονται επιστημονικά έως και σήμερα, στις συλλογές του Μουσείου.
Ο Α. Τριχάς είναι συγγραφέας πολλών νέων ειδών αρθροπόδων της Κρήτης και της Ελλάδας και δραστηριοποιείται έντονα στην έρευνα και δημοσίευση άρθρων σχετικών με την Πανίδα, Βιογεωγραφία, Φυλογεωγραφία, κλπ. των εντόμων στο Αιγαίο και Κρήτη, καθώς και την παρακολούθηση/διαχείριση των σπάνιων ή ενδημικών ειδών στην παραπάνω περιοχή.
Επίσης συμμετέχει ερευνητικά στην παρακολούθηση/διαχείριση εισβλητικών ειδών για τον ελληνικό χώρο και σε γνωματεύσεις ειδών Ιατρικής/Ιατροδικαστικής/Γεωπονικής/Δασικής σημασίας.
Συμμετείχε σε περισσότερα από 25 εθνικά και διεθνή επιστημονικά προγράμματα που αφορούν στη Βιοποικιλότητα των Αρθροπόδων της Κρήτης και άλλων μεσογειακών περιοχών από το 1994, με κύριο αντικείμενο την καταγραφή, παρακολούθηση και διαχείρισή τους, είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 30 διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων και κεφαλαίων σε βιβλία με αντικείμενο τα Αρθρόποδα, 50 ανακοινώσεων σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ενώ συμμετέχει ως κριτής επιστημονικών άρθρων στα περιοδικά Journal of Biogeography, Biodiversity and Conservation, Biological Conservation, Entomologia Hellenica, κλπ..
Εκπαιδευτικά, είναι τακτικός εισηγητής στο Τμ. Βιολογίας του Παν/μίου Κρήτης (από το 1997 έως το 2004 με την ιδιότητα του Λέκτορα ΠΔ 407/1980 και από το 2014-σήμερα με την ιδιότητα του Ε.ΔΙ.Π ΣΘΕΤΕ του Παν/μίου Κρήτης) με διαλέξεις σχετικά με τη Γενική Ζωολογία, τη Βιοποικιλότητα των Εντόμων, τη Βιογεωγραφία και την Πανίδα των Εντόμων της Ελλάδας.
Μετά το 2000 έχει επιβλέψει περισσότερες από 15 διπλωματικές εργασίες και 4 μεταπτυχιακές διατριβές (Οικολογία και Φυλογεωγραφία Κρητικών και Ελληνικών ειδών Αρθροπόδων).