Skip to main content
search

Το εκπαιδευτικό πακέτο «Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου: ένα ζωντανό εργαστήριο εξελικτικής βιολογίας» χρηματοδοτήθηκε από την European Society of Evolutionary Biology και αποτελείται από τρία (3) παιχνίδια:

  1. ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο «Γίγαντες και Νάνοι»
  2. ένα παιχνίδι καρτών τύπου υπερατού με τίτλο «Έποικοι του Αιγαίου» και
  3. ένα διαδικτυακό παιχνίδι με τίτλο «Εναέριες συγκρούσεις».

Τα παιχνίδια σχεδιάστηκαν από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ), των Ινστιτούτων Τεχνολογίας της Καρλσρούης, Θεωρητικών Σπουδών της Χαϊδελβέργης και Επιστημών Carnegie στο Στάνφορντ, καθώς και του Τεχνικού Πανεπιστήμιου του Μονάχου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα διαχείρισης απειλών από άγρια ζωή της Fraport Greece για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση του εισαγωγικού βίντεο για την πρόσκρουση πουλιών σε αεροπλάνα.

Στόχος των παιχνιδιών είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι:

  • Οι ξηρές, όπως τις ξέρουμε σήμερα, δεν ήταν πάντα έτσι και ότι οι μορφές ζωής στη Γη μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου!
  • Ο πλανήτης μας υπήρχε και θα υπάρχει για πολύ ακόμα, αλλά η ζωή πάνω του αλλάζει: είδη εξαφανίζονται και άλλα παίρνουν τη θέση τους και εξελίσσονται, μέσα σε ένα αέναο κύκλο εξαφανίσεων και ειδογενέσεων!
  • Ειδικότερα με το διαδικτυακό παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια του DNA και του γενετικού κώδικα, βάσει του οποίου διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του κάθε οργανισμού. Όσο πιο πολύ μοιάζει το DNA των οργανισμών, τόσο πιο συγγενικοί είναι αυτοί οι οργανισμοί.

Για να παίξετε τα παιχνίδια διαβάστε πρώτα τις οδηγίες για τον εκπαιδευτικό ή τον γονέα και το γλωσσάρι των εννοιών που θα συναντήσετε στα παιχνίδια.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ Ιάσμη Στάθη, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΦΙΚ-ΠΚ, εδώ: iasmi@nhmc.uoc.gr

Για κάθε παιχνίδι μπορείτε να κατεβάσετε τα παρακάτω αρχεία:

1.    Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Γίγαντες και Νάνοι»

Για μέγεθος επιτραπέζιου Α2

Για μέγεθος επιτραπέζιου Α3

2.    Το παιχνίδι καρτών τύπου υπερατού «Έποικοι του Αιγαίου»

Οι κάρτες και το οπισθόφυλλό τους, το οποίο λειτουργεί και ως υπόμνημα για τους χάρτες και για τις πληροφορίες που αναγράφονται στις κάρτες

3.    Το διαδικτυακό παιχνίδι «Εναέριες συγκρούσεις». 

Πριν παίξετε το παιχνίδι παρακολουθήστε πρώτα:

α) το βίντεο «Προσκρούσεις πουλιών σε αεροπλάνα» (https://www.youtube.com/watch?v=jXPf-nHdoxo), που παρουσιάζεται το πρόβλημα και γίνεται μια εισαγωγή στο πως οι επιστήμες της Μοριακής Βιολογίας, της Βιοπληροφορικής και της Οικολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση πραγματικών καθημερινών προβλημάτων

β) το βίντεο με τις επεξηγηματικές οδηγίες για το ψηφιακό παιχνίδι (https://www.youtube.com/watch?v=xAbiqv9vNDw), ώστε να γίνουν κατανοητές κάποιες βασικές έννοιες, αλλά και να καταλάβετε πώς θα παίξετε το παιχνίδι.

Για να παίξετε το παιχνίδι πατήστε εδώ: https://cme.h-its.org/exelixis/eseb/public/gr/core/title.html 

Καλή διασκέδαση!