Skip to main content
search

Με μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης παρέλαβε μια πολύ σημαντική δωρεά σκορπιών τον Απρίλιο 2023 από τον Victor Fet, Καθηγητή στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Marshall (Huntington, West Virginia, ΗΠΑ).

Η δωρεά αφορά σε περισσότερα από 50 δείγματα σκορπιών, που προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες. Η δωρεά εντάχθηκε άμεσα στη συλλογή των Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, όπου συντηρήθηκε και καταλογογραφήθηκε.

Τόσο τα δείγματα αυτά όσο και όλα τα υπόλοιπα των συλλογών του Μουσείου, είναι διαθέσιμα στο σύνολο της επιστημονικής κοινότητας για έρευνα και μελέτη.

Ευχαριστούμε τον κ. Victor Fet για την πολύτιμη δωρεά που μας έκανε, η οποία εμπλουτίζει τις συλλογές του Μουσείου μας με δείγματα σπάνια και μοναδικά από πολλές περιοχές του κόσμου. Ελπίζουμε η πράξη του να βρει και άλλους μιμητές, καθώς τα δείγματα που φιλοξενούνται στα Μουσεία τυγχάνουν της καλύτερης συντήρησης και ανάδειξης και είναι ανοικτά και προσβάσιμα από όλη την επιστημονική και λοιπή κοινότητα.

Ο καθ. Victor Fet σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Novosibirsk (Ρωσία) και πήρε το διδακτορικό του από το Ζωολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία). Από το 1988 ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Μελετά τη γενετική, τη βιογεωγραφία, τη συστηματική, εξέλιξη και τη φυλογένεση των σκορπιών. Τα τελευταία 20 χρόνια συνεργάζεται στενά με Έλληνες επιστήμονες (Ιάσμη Στάθη/ΜΦΙΚ-ΠΚ, Αριστείδης Παρμακέλης/ΕΚΠΑ, Δημήτρης Καλτσάς/Βιολόγος, κ.ά.) σε έρευνες σχετικές με τους σκορπιούς της Ελλάδας και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Περισσότερα για τον ίδιο μπορείτε να .δείτε εδώ: http://www.science.marshall.edu/fet/euscorpius/fet.htm

Η δωρεά του αποτελεί για το Μουσείο μας τιμή και σημαντική παρακαταθήκη και τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την ανιδιοτελή προσφορά του.

Ο Έφορος του εργαστηρίου Αρθροπόδων, Απόστολος Τριχάς

Η Τεχνικός του εργαστηρίου, Λιούμπιτσα- Αγγελική Καρδάκη