Skip to main content
search

Το ΜΦΙΚ θα πραγματοποιήσει δακτυλιώσεις πουλιών στη Γαύδο από 1/3/24-31/5/24.

Έπειτα από αρκετά χρόνια πιλοτικής λειτουργίας, με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την ίδρυση του εργαστηρίου μετανάστευσης πτηνών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Το εργαστήριο θα λειτουργεί έναν επί τόπου σταθμό στη Γαύδο, στο νοτιότερο νησί της Ευρώπης, ξεκινώντας από την άνοιξη του 2024. Ο σταθμός “Καλυψώ-Παρατηρητήριο μετανάστευσης πουλιών στη Γαύδο” βρίσκεται σε έναν από τους πιο αποκλειστικούς χώρους μελέτης όλων των φαινομένων που σχετίζονται με τη μετανάστευση των πτηνών στην Ευρώπη. Η Γαύδος αποτελεί την πρώτη στάση ενός μεγάλου αριθμού πουλιών μετά από διάσχιση ανοιχτής θάλασσας και τα διοχετεύει από τεράστιες περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης στην Ευρώπη και την Αφρική.

Την άνοιξη του 2024, από 15 Μαρτίου έως 25 Μαΐου, σας προσκαλούμε όλους στη Γαύδο για μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχετε σε δακτυλιώσεις πουλιών. Θα πραγματοποιηθούν μαθήματα πάνω σε όλα τα βήματα της διαδικασίας – τεχνικές χειρισμού, αφαίρεση πουλιών από δίχτυα, προσδιορισμός είδους, ηλικίας και φύλου, λήψη σωματικών μετρήσεων, κ.ά. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα δίνεται επίσης η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να τοποθετούν οι ίδιοι δαχτυλίδια υπό την επίβλεψη των ειδικών. Θα έχουμε 600-750 μέτρα δίχτυα σε 4 διαφορετικές περιοχές, οπότε θα υπάρχουν αμέτρητα πουλιά για εξάσκηση!

Θα παρέχεται σε όλους τους συμμετέχοντες δωρεάν διαμονή και διατροφή. Παρόλο που δεν υπάρχει χρονικό όριο στη συμμετοχή, στους εθελοντές που θα παραμείνουν για διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων θα καλυφθούν και τα ακτοπλοϊκά έξοδα από και προς Γαύδο-Κρήτη. Για όσους διαθέτουν ήδη άδεια δακτυλίωσης, θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης στο σύνολό τους. Όλοι οι συμμετέχοντες θα βοηθούν καθημερινά στις δράσεις της δακτυλίωσης (άνοιγμα/κλείσιμο διχτυών, αφαίρεση πουλιών από δίχτυα, πέρασμα δεδομένων) όπως και στη διατήρηση της καθαριότητας των εγκαταστάσεων. Τα δίχτυα θα παραμένουν ανοιχτά από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.  Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά δακτυλιωτών στην Ελλάδα. Η εμπειρία στο αντικείμενο δεν αποτελεί προϋπόθεση. Αναζητούμε κεφάτους ανθρώπους με αγάπη για τα πουλιά, όρεξη για μάθηση και φυσικά δραστήριους!

Για να δηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής, επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας email στο gavdos.ringing@nhmc.uoc.gr, αναφέροντας ηλικία, επίπεδο σπουδών, γνώσεις πάνω στην αναγνώριση και φυσιολογία πουλιών, εμπειρία με δακτυλιώσεις (αν υπάρχει), το χρονικό διάστημα παραμονής σας όπως και το λόγο που επιθυμείτε να συμμετέχετε. Θα δώσουμε προτεραιότητα στους νέους της χώρας που ενδιαφέρονται σοβαρά να γίνουν δακτυλιωτές, αλλά φυσικά όλοι είστε ευπρόσδεκτοι.

Φτερωτοί χαιρετισμοί από όλη την ομάδα: Milica Ivovic – Υπεύθυνη δακτυλιώτρια, Βάλια Παύλου, Μαριετίνα Λυκογεώργου, Marko Rakovic, Nikola Stanojevic, Facundo Nunez.
Σας περιμένουμε!