Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες ενός πλήρους και σύγχρονου μουσείου:

  • Διατηρεί και αναπτύσσει συλλογές,
  • Πραγματοποιεί έρευνες για το φυσικό περιβάλλον,
  • Συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και
  • Προβάλλει στους εκθεσιακούς του χώρους τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της Κρήτης και της Μεσογείου.

Η εντυπωσιακή του ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία αντικατοπτρίζει από τη μια τη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας για τη σωστή περιβαλλοντική ενημέρωση και από την άλλη τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό των εργαζόμενων σε αυτό.

Νέα

Την Παρασκευή 29 Ιανουρίου στις 3:00 μ.μ. το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα παρέα με τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Ευγενικοί χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:

  • KERNEL Εφαρμογές Πληροφορικής
  • και ο φούρνος Δανδάλη.

Ελάτε να φτιάξουμε μαζί πολύχρωμες Χριστουγεννιάτικες κάρτες, πρωτότυπα στολίδια από φυσικά υλικά, ημερολόγια και να ταξιδέψουμε σε τόπους μαγικούς με τη βοήθεια της μουσικής και της φαντασίας για να μεταφέρουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων στα σπίτια μας!

Και μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στο 5ο τρομερό κυνήγι κρυμμένου θησαυρού: «Μια Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια στα Μικρά νησιά» !!! που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μουσείο.

Πώς γίνεται η εξερεύνηση μέσα στα σπήλαια;

Ποιες ακραίες προσαρμογές ζωής συναντάμε μέσα στα σπήλαια;

Υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσειςς σπηλαιόβιων ζώων στην Ελλάδα;

18 μήνες μετά την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου για τη φύση της Κρήτης με τίτλο «Κρήτη, μια ήπειρος σ΄ένα νησί», το βιβλίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα σε μετάφραση του Ben Petre. Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα μακροχρόνιο συγγραφικό πόνημα του Δήμου Τσαντίλη, συγγραφέα και εκλαϊκευτή επιστημονικών κειμένων, σε συνεργασία με ολόκληρο το ερευνητικό δυναμικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Παν/μιο Κρήτης και παρουσιάστηκε σε διάφορες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο και την Αθήνα και απέσπασε θετικότατες κριτικές από κοινό και δημοσιογράφους.

Argynnis paphia, Satyrium ilicis

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Παν/μιο Κρήτης πραγματοποίησε την ετήσια ερευνητική του εξόρμηση, στα Άγραφα Όρη (από 26/6/2015 έως 1/7/2015).

Η περίθαλψη τραυματισμένων ή δηλητηριασμένων άγριων ζώων είναι μια από τις δραστηριότητες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) η οποία γίνεται εθελοντικά από τους εργαζόμενούς του. Μέσα στο 2013 το ΜΦΙΚ περιέθαλψε 233 άγρια ζώα, στην πλειονότητά τους πουλιά. Από αυτά 25 ήταν νεοσσοί, 76 είχαν κάποιου είδους ατύχημα, 32 ήταν πυροβολημένα, 41 δηλητηριασμένα και 59 αδύναμα λόγω της μετανάστευσης.

Σας καλούμε σε ένα καινούριο ταξίδι στην εποχή των δεινοσαύρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Κρήτη, μια Ήπειρος σ΄ ενα νησί» την Παρασκευή 21/2/2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Το Μουσείο Οπτικής (Optimus) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία) (SPbGU ITMO) μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας διοργανώνει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας - Πανεπιστήμιο Κρήτης την έκθεση:

Φωτεινά Μυστήρια, Ολογράμματα, 3D και Οπτικά Παράδοξα

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου 2012 στην Ακαδημία Αθηνών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης βραβεύθηκε από την Ακαδημία με το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη 2012.

Χρήσιμες Πληροφορίες για την επίσκεψή σας

Ωράριο

Κάθημερινές 09:00 - 15:00

Σαββατοκύριακα 10:00 - 18:00

Εισιτήρια

  • Ενήλικες: 9 €
  • Παιδιά από 4 ετών εώς 18 ετών: 5,5 €

Περισσότερα για τις κατηγορίες εισιτηρίων

Διεύθυνση:
Σοφοκλή Βενιζέλου (δυτικά του λιμανιού)
71202 Ηράκλειο Κρήτης

Σύλλογος "Φίλοι του ΜΦΙΚ" Γίνετε μέλη τώρα!
Σύλλογος "Φίλοι του ΜΦΙΚ"
 

goertz-gutschein-map.com

Ενεργά προγράμματα

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29