Skip to main content
search

Το μυστικό του δέντρου

_μια παράσταση για ανθρώπους 5+ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

_Σάββατο 13 και Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 16:00
_Σάββατο 3 και Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 16:00
_Σάββατο 2, Σάββατο 16 και Σάββατο 30 Μαρτίου στις 16:00

 

Η Εταιρεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών “BEHOLD” παρουσιάζει την παράσταση “Το μυστικό του δέντρου” στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Σάββατο 2, Σάββατο 16 και Σάββατο 30 Μαρτίου στις 16:00.

Το Μυστικό του Δέντρου είναι μια παράσταση που απευθύνεται στο παιδικό και ενήλικο κοινό, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν από κοινού ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης συνύπαρξης με το περιβάλλον. Στο επίκεντρο τοποθετείται η χαρουπιά, «ο Μαύρος Χρυσός» της Μεσογείου, η οποία παρά την απαξίωση που δέχτηκε από τους ανθρώπους της για ένα διάστημα, συνεχίζει να αντέχει, να φυτρώνει ακόμα και εκεί που δεν την σπέρνουν, να καρποφορεί σε συνθήκες εντελώς εχθρικές, να προσφέρει ανιδιοτελώς και να κοιτάζει προς το μέλλον κρατώντας γερά τις ρίζες της στο μακρύ παρελθόν.

Τι έχει να μας μάθει το σοφό και αύταρκες δέντρο της χαρουπιάς και πώς αυτό συνδέεται με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και το ανθρώπινο μέλλον; Τι μυστικά κουβαλούν τα δέντρα του τόπου στις ρίζες και τους καρπούς τους και πώς θα τα μάθουμε για να παραδειγματιστούμε; Τα παιδιά, πώς θέλουν να ζήσουν το μέλλον τους, πώς το φαντάζονται και πώς μπορούν να το ορίσουν; Κι αν είμαστε όλοι δέντρα; Μήπως κάτι έχει πάει στραβά στη συμβίωση και την επικοινωνία μας;

Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία, διαφορετικά καλλιτεχνικά είδη και θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές εναλλάσσονται μεταξύ τους, οι νεαροί θεατές καλούνται να αναρωτηθούν για το παρόν και το μέλλον σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και να αντιληφθούν τη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τις υπόλοιπες – ανθρώπινες και μη – οντότητες με τις οποίες συμβιώνει στον πλανήτη. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να προβληματιστούν, να πάρουν αποφάσεις και να προωθήσουν την ιστορία μαζί με τους δύο ηθοποιούς-εμψυχωτές προσπαθώντας να λύσουν γρίφους και το μεγάλο μυστήριο του δέντρου και του καρπού του.

«(…) Αν κάθε δέντρο ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό του, τότε αρκετά από αυτά δε θα κατάφερναν να γεράσουν. Γι’ αυτό και πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία η κοινότητα. Κάθε δέντρο είναι πολύτιμο για την κοινότητα.
(…) Διότι (τα δέντρα) ξέρουν πως ένα δέντρο δεν μπορεί παρά να είναι τόσο καλά όσο και το δάσος που το περιβάλλει».
Peter Wohlleben, Η μυστική ζωή των δέντρων

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία : Ρία Μεντηλίδου
Κινηματογράφηση – Μοντάζ: Νικόλας Λεβεντάκης, Μάνος Βιδάκης
Ηχοληψία-Sound design: Γιώργος Κανουπάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια βίντεο – Εικονογράφηση- Σχεδιασμός αφίσας:
Ευτυχία Τσουκαλά
Βοηθός σκηνοθέτιδας/παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη
Ηθοποιοί επί σκηνής : Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Εμφανίζονται επίσης οι : Αλίκη Ατσαλάκη, Ευτυχία Τσουκαλά
Φιλική συμμετοχή: Ίριδα Μπάμη και τα παιδιά Μάνος Κοπιδάκης, Μαρία
Γεωργία Μπουνάκη, Κωνσταντής Σισμανίδης
Φωτογραφίες προώθησης – teaser: Στέργιος Ζήσης-Αναστασιάδης
Φωτογραφίες παράστασης: Μάνος Βιδάκης, Βαλέρια Ισάεβα
Παραγωγή: BEHOLD ΑΜKE

Στοιχεία Παράστασης:

Ημερομηνίες: Σάββατο 2, Σάββατο 16 και Σάββατο 30 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 16:00
Χώρος: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Αίθουσα Πολυμέσων)
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Προτεινόμενες ηλικίες: 5+
Τιμή Εισιτηρίου: 10 € (κανονικό) || 8 € (παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων) || 5 € (σπουδαστές δραματικών σχολών, ΑμεΑ) || Ισχύει Ατέλεια ΣΕΗ |
Προπώληση: www.more.com και στην είσοδο του Μουσείου μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης