Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης διοργάνωσε με επιτυχία δύο εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 Χρόνων της Έκθεσης ΜΦΙΚ στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής στον Κόλπο Δερματά.

Το πρωί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου υποδεχτήκαμε το κοινό του Ηρακλείου σε μια παρουσίαση / ιστορική ανασκόπηση αυτών των 10 Χρόνων με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Μωυσή Μυλωνά, Διευθυντή ΜΦΙΚ. Ο κ. Μυλωνάς παρουσίασε ντοκουμέντα και φωτογραφίες από τις πρώιμες προσπάθειες δημιουργίας μιας έκθεσης φυσικής ιστορίας στο Ηράκλειο, αλλά και από τις αποστολές των επιστημόνων του Μουσείου σε διάφορα μέρη της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να συλλέξουν επιστημονικό υλικό για τη συλλογή του ΜΦΙΚ. Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς: «Τα 10 χρόνια βρίσκουν την έκθεση να έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο που ήταν σημαντικός διότι την κατοχύρωσε και έδειξε πόσα μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες, στην πόλη και στη συνέχεια ευελπιστούμε ότι η καινούρια έκθεση - αυτή που διαμορφώνεται τώρα, θα διαμορφώσει έναν χώρο που θα είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη».

Ακολούθησαν ομιλίες για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και κατάρτιση στο ΜΦΙΚ, την εμπειρία από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου, την οπτική των επισκεπτών και των εργαζόμενων της Έκθεσης ΜΦΙΚ, από την ομάδα που στελεχώνει την έκθεση του Μουσείου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διευθύντρια της Έκθεσης ΜΦΙΚ, κ. Λένα Μπορμπουδάκη που αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του Μουσείου: «Μια έκθεση που δημιουργήθηκε από μια σπουδαία ομάδα επιστημόνων και διοικητικών εργαζόμενων. Μια έκθεση η αξία της οποίας αναδεικνύεται από την υπέροχη ομάδα των Μουσειοπαιδαγωγών και όλων των εργαζόμενων του εκθεσιακού χώρου, σπουδαίοι συνεργάτες που ξέρουν να σέβονται τον επισκέπτη. Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης διότι η ανάπλαση του ΜΦΙΚ θα προσδώσει νέα δυναμική τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Βουλευτής Ηρακλείου, Φασουλάκης Κωνσταντίνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Λαμπρινός Βασίλης, Δήμαρχος Ηρακλείου, Τσακαλίδης Παναγιώτης, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελευθέριος Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Αεράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ. Παράλληλα με τις ομιλίες, στον προαύλιο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου οι μικροί φίλοι του Μουσείου έφτιαξαν κατασκευές, έπαιξαν, και ζωγράφισαν υπό την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών του ΜΦΙΚ. 

Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε και δεύτερη εκδήλωση στον χώρο της Έκθεσης του ΜΦΙΚ. Για πρώτη φορά στην αίθουσα του 3ου ορόφου φιλοξενήθηκε μια μουσική βραδιά με μουσικές από το ρεμπέτικο και έντεχνο ρεπερτόριο. Οι μουσικοί Δ. Βασμαρής (μπουζούκι-τραγούδι), Σωτήρης Αλεξάκης (κιθάρα-τραγούδι), Στέφανος Κουρουπάκης (μπάσο – τραγούδι) μαζί με τον Γιάννη Χαρκούτση στα κρουστά και την έκτακτη συμμετοχή της Ζωής Λιαντράκη, μουσειοπαιδαγωγού ΜΦΙΚ, στο τραγούδι μας χάρισαν μια ατμοσφαιρική βραδιά με πολύ κέφι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – ΠΕ Ηρακλείου.