
Το SEE είναι ένα ευρωπαϊκό έργο διάρκειας δύο ετών το οποίο συγχρηματοδοτείται με την υποστήριξη του Χρηματοδοτικού Μέσου Πολιτικής Προστασίας. Απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού όπως εθελοντές, εκπαιδευτική κοινότητα, υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας με στόχο την εκπαίδευση τους σχετικά με τις διαδικασίες και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται σε περίπτωση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών.
Ως εταίροι στο έργο αυτό συμμετέχουν Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί και άλλοι Δημόσιοι Φορείς από έξι χώρες:
Ιταλία
Centro Studi e Formazione Villa Montesca (Coordinator), Italy (www.montesca.it)
Regione Umbria, Italy (www.cridea.regione.umbria.it; www.regione.umbria.it)
Βουλγαρία
Center for Educational Initiatives Association, Bulgaria (www.cei-bg.org)
Ελλάδα
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης Ελλάδα (www.nhmc.uoc.gr)
Ολλανδία
Stichting APS, Netherlands (www.aps.nl)
Ρουμανία
Colegiul deTransporturi, Romania (http://liceulcfr.is.edu.ro/)
Ισπανία
Consorci de la Ribera, Spain (http://www.manra.org/consorci.htm)
Ο σημαντικός ρόλος της εκπαίδευσης στην ενημέρωση και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
Μια από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της πολιτείας είναι να ενημερώνει και να εκπαιδεύει τους πολίτες της στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που τους απειλούν. Το εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 25% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτω από την ηλικία των 18 ετών και περνά περισσότερες από 2.340 ημέρες στο σχολείο.
Στόχος
Στόχος του προγράμματος «Ασφάλεια για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών μέσα στο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον» είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία:
- θα απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού όπως εθελοντές, εκπαιδευτική κοινότητα, υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας κ.ά και
- θα αξιοποιεί πολλαπλά εργαλεία με στόχο την εκπαίδευση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από φυσικές καταστροφές
«Ασφάλεια για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών μέσα στο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον»
Το πρόγραμμα “SEE- Safeguarding Educational Environment” «Ασφάλεια για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών μέσα στο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον» προβλέπει τη δημιουργία πλατφόρμας με εκπαιδευτικά ψηφιακά κανάλια. Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για την Πολιτική Προστασία.
Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας
Στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορα προγράμματα τα οποία απευθύνονται τόσο σε μαθητές όσο και σε ομάδες πληθυσμού που ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία. Ωστόσο, πολλές χρήσιμες πληροφορίες και σχέδια δράσης από τα προγράμματα αυτά παραμένουν σε τοπικό επίπεδο. Μια κοινή διαδικτυακή πλατφόρμα θα έδινε πρόσβαση σε πληροφορίες πέρα από το τοπικό επίπεδο και θα εξασφάλιζε τη διάχυση μέσα από νέους μηχανισμούς και εργαλεία. Παράλληλα θα υποστηριχθεί και η λειτουργία ενός διαδικτυακού τόπου ο οποίος θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης σχετικά με την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προστασία πριν και κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής.
Εργαλεία
Εργαλεία όπως παιχνίδια, σειρά μαθημάτων, φωτογραφίες, και videοs, θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης.
Πλατφόρμα Διαδικτυακής Τηλεόρασης
Η διαδικτυακή εκπαιδευτική τηλεόραση θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση με διάφορα άλλα ψηφιακά κανάλια, σχετικά με την πληροφόρηση, την πρόληψη και τo μετριασμό του κινδύνου από φυσικές καταστροφές. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης άλλων σχετικών προγραμμάτων.
Επαγγελματικές διαδικτυακές λύσεις
Το πρόγραμμα «Ασφάλεια για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών μέσα στο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον» θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία της Διαδικτυακής τηλεόρασης:
- τη δημιουργία ενός οδηγού για την Πολιτική Προστασία
- τη δημιουργία μια σειράς προγραμμάτων σχετικά με την παραγωγή προϊόντων σε θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και
- τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πιλοτικών σειρών για το διαδικτυακό κανάλι τα οποία θα απευθύνονται σε μαθητές με στόχο τη βελτίωση της γνώσης σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες των καταστροφών.