Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, συνεργάτες του προγράμματος LIFE IAP προχώρησαν στην τοποθέτηση εξοπλισμού απώθησης θηρευτών στις εγκαταστάσεις του μέλους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων κ. Μ. Παρασύρη, στις Άνω Ασίτες.

Ο εξοπλισμός που τοποθετήθηκε ήταν μπαλόνια μίμησης αρπακτικών πτηνών και ταινία αντανάκλασης επίσης για πουλιά.

Στόχος της δράσης είναι η παρουσίαση εναλλακτικών μεθόδων αποφυγής θήρευσης των κτηνοτροφικών ζώων από μαυροκόρακες και άλλα αρπακτικά πουλιά, προκειμένου να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

 

Η παρακολούθηση και μελέτη των εναλλακτικών αυτών μεθόδων, θεωρούμε ότι θα δώσει θετικά αποτελέσματα στη μείωση χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

 

Επί τη ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ελέγχθηκε και η ΑΓΑΥΗ, ο ελληνικός ποιμενικός που είχε παραχωρηθεί στον κ. Παρασύρη στις 18.3.2014 από τον Αρκτούρο και το ΜΦΙΚ. Η ανάπτυξη του σκυλιού είναι κανονική για την ηλικία του, ενώ σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη λαμβάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και τακτική αποπαρασίτωση, έχει προσαρμοστεί πλήρως στο χώρο,ακολουθεί μόνος του το κοπάδι, δεν έχει κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς με τα άλλα ζώα ή τους ανθρώπους, και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που ο ίδιος είχε εκφράσει, ο σκύλος έχει αποδειχθεί καλός φύλακας και σύντροφος της οικογένειας και της περιουσίας της.
 

Innovative Actions against Illegal poisoning in EU Mediterranean Pilot Areas

  •  Διάρκεια:
    Οκτώβριος 2010 εώς Σεπτέμβριος 2015