Η 5η συνεχόμενη ημερίδα με θέμα "Κτηνοτροφία και Βιοποικιλότητα" πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2014 στον Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου.
Η εκδήλωση που είχε την υποστήριξη και συνεργασία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου που ευγενικά παραχώρησε για τις ανάγκες της συνάντησης η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 49 άτομα, στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι, ενώ παρόντες ήταν ο νέος δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, περιελάμβανε :
1. Παρουσίαση του προγράμματος LIFE IAP και των επιπτώσεων της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην βιοποικιλότητα, την οικονομία του νησιού, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και τον πολιτισμό, από τον Δρ Σταύρο Ξηρουχάκη (ΜΦΙΚ).
2. Την εμφάνιση, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην κτηνοτροφία της Κρήτης από τον Δρ Αλέκο Στεφανάκη (ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης) και
3. Τις δυνατότητες διαφοροποίησης της οικονομίας της Υπαίθρου και την Προστιθέμενη Αξία Κτηνοτροφικών Προϊόντων, όταν εφαρμόζονται ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές από τον κ. Δημήτρη Ψαρρά (εκπρόσωπο της ΑΜΚΕ-Φοίνιξ).
Η συγκεκριμένη εκδήλωση, ήταν η τελευταία μιας σειράς ενημερωτικών ημερίδων που είχε προγραμματίσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών Κτηνοτρόφων «Κρητικά Μιτάτα» (μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κτηνοτρόφων Ενάντια  στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων) και το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων που απευθύνονται στα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κτηνοτρόφων ENSAIP.
Σκοπός των ημερίδων αυτών ήταν η άμεση και δια ζώσης ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών των αγροτικο-κτηνοτροφικών περιοχών, τόσο για το θέμα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και των επιπτώσεών τους, όσο και γενικότερα για τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της προστασίας των φυσικών πόρων του νησιού στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της υπαίθρου, των εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση της υπαίθρου, των ορθών πρακτικών και των καλών παραδειγμάτων που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού, που όχι μόνο είναι εύκολα εφαρμόσιμες αλλά και αποτελεσματικές για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της ενδοχώρας.

Innovative Actions against Illegal poisoning in EU Mediterranean Pilot Areas

  •  Διάρκεια:
    Οκτώβριος 2010 εώς Σεπτέμβριος 2015