Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί

Είστε εδώ

Μια ραδιοφωνική συμπαραγωγή της ΕΡΤ Ηρακλείου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η ανάδυση της Κρήτης, η εξάτμιση της Μεσογείου, ένας πυγμαίος ιπποπόταμος, ένα μαμούθ νάνος, οι γιγαντόσωμοι ελέφαντες, ένα δεινοθήριο, ένας ποντικός με αγκάθια, ο φουρόγατος, τα αγρίμια. Φαινόμενα και πλάσματα αλλόκοτα, σχεδόν μυθικά. Ψηφίδες ενός μοναδικού μωσαϊκού γεωδυναμικών φαινομένων και βιοποικιλότητας, με αντιθέσεις που δύσκολα απαντώνται σε ένα νησί.
Τη συναρπαστική ιστορία της Κρήτης σε μια διαδρομή εκατομμυρίων ετών παρουσιάζει η ΕΡΤ Ηρακλείου με μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών σε συμπαραγωγή με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ). 
Οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης παίρνουν θέση μπροστά από το μικρόφωνο της ΕΡΤ, αφηγούνται με το δικό τους μοναδικό τρόπο την ιστορία της Κρήτης, όπως δεν την έχετε ξανακούσει, και παρουσιάζουν γνωστές ή και άγνωστες στον περισσότερο κόσμο πτυχές του κρητικού φυσικού τοπίου, της χλωρίδας και της πανίδας του. 
Συμμετέχουν οι: Μανώλης Αβραμάκης, Κατερίνα Βαρδινογιάννη, Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Μιχάλης Δρετάκης, Πέτρος Λυμπεράκης, Μωυσής Μυλωνάς, Σταύρος Ξηρουχάκης, Νίκος Πουλακάκης, Ιάσμη Στάθη, Απόστολος Τριχάς και Χαράλαμπος Φασουλάς.
Συνολικά θα μεταδοθούν 11 ωριαίες εκπομπές υπό τον τίτλο «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί», βασισμένες στο ομότιτλο βιβλίο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης. 
Οι εκπομπές θα μεταδίδονται από την ερχόμενη Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου και κάθε Τρίτη, 11 - 12 το πρωί, από τις συχνότητες της ΕΡΤ Ηρακλείου 97,5 FM και 105,6 FM και από το διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://webradio.ert.gr/liveradio/heraklio.html
Επιμελείται δημοσιογραφικά η Νεκταρία Μανουσουδάκη.

Η γέννηση της Κρήτης

Με την εκπομπή «Η γέννηση της Κρήτης» ξεκίνησε σήμερα η μετάδοση της ραδιοφωνικής συμπαραγωγής της ΕΡΤ Ηρακλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί». Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Τρίτη, 11-12π.μ. από την ΕΡΤ Ηρακλείου.
Σε αυτή την πρώτη εκπομπή ο Δρ Γεωλογίας Χαράλαμπος Φασουλάς μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο και μας μίλησε για την ανάδυση ενός κόσμου διαφορετικού απ΄αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα, τη γέννηση της Κρήτης, την εξάτμιση της Μεσογείου και το πώς το ανάγλυφο του νησιού αφηγείται μια ιστορία εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.
Περισσότερα

Γίγαντες και Νάνοι

Όντα στα όρια του μύθου «ξαναζωντάνεψαν» στη ραδιοφωνική εκπομπή «Γίγαντες και Νάνοι», τη δεύτερη της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί», μιας συμπαραγωγής της ΕΡΤ Ηρακλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μεταδίδεται ζωντανά κάθε Τρίτη, 11-12 π.μ. από τις συχνότητες της ΕΡΤ Ηρακλείου. Καλεσμένος στο στούντιο ήταν ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, ο οποίος μας μίλησε για τη ζωή πάνω στο νησί σε μια διαδρομή εκατομμυρίων ετών. ΕΡΤ Ηρακλείου, στους 97,5 και 105,6 στα FM και στο διαδίκτυο, στην διεύθυνση: http://webradio.ert.gr/liveradio/heraklio.html
Περισσότερα

Ο μύθος του κρητικού χοχλιού.

Η Κρήτη διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ενδημικών φυτών και ζώων στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σαλιγκάρια. Υπάρχουν 160 είδη και το 60% εξ’ αυτών ζουν μόνο στην Κρήτη. Όμως, ο κρητικός χοχλιός, δεν είναι καθόλου κρητικός. Ούτε και το περίφημο αγρίμι. Το δάσος του Ρούβα δεν είναι δάσος, η ελιά δεν είναι δέντρο και η υπερβόσκηση δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας. Στους μύθους της κρητικής βιοποικιλότητας, στα σκληροτράχηλα χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν ανθεκτική στο χρόνο και στις επιθέσεις, στις εποχιακές μεταμορφώσεις φυτών και ζώων, για την επιβίωσή τους, αναφέρθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μωυσής Μυλωνάς στην τρίτη εκπομπή της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί».
Περισσότερα

Τα Δάση και η Χλωρίδα της Κρήτης

Παρά την περιορισμένη βλάστηση, η Κρήτη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα. Περισσότερα από δύο χιλιάδες είδη φυτά, ανάμεσά τους 212 ενδημικά, διαμορφώνουν τα σκληροτράχηλα και ξεχωριστά οικοσυστήματα του νησιού. Το κυπαρισσόδασος των Λευκών Ορέων, τα φοινικοδάση του Βάι και του Πρέβελη, ακόμη και τα «κεδροδάση» των Χανίων, της Γαύδου και της Χρυσής, που δεν αποτελούνται από κέδρους, αλλά από αρκεύθους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους. Όπως τα γκρεμνά, οι κρεμαστοί κήποι της Κρήτης, όπου έχει «καταφύγει» για να διασωθεί ο δίκταμος ή έρωντας, και οι φρυγανότοποι, που μετά από τα τροπικά δάση, είναι τα πιο πλούσια σε χλωρίδα οικοσυστήματα.
Περισσότερα

Οι Χοχλιοί της Κρήτης

Εκατόν εξήντα πέντε είδη σαλιγκαριών έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Κρήτη και από αυτά τα 110 είναι ενδημικά. Το μικρότερο είναι 2-3 χιλιοστά, το μεγαλύτερο 3,5 εκατοστά και δεν είναι άλλο από τον περίφημο χοντρό κρητικό χοχλιό, που κάθε άλλο παρά Κρητικός είναι. Κάποια από τα σαλιγκάρια της Κρήτης είναι σαρκοφάγα , άλλα έχουν τρίχες στο κέλυφος και ορισμένα είναι διάφανα. Όλα τους πέφτουν σε θερινή νάρκη. Όμως, μόνο έξι από αυτά τα είδη τρώγονται από τους Κρητικούς. Χοντροί, λιανοί, μπαρμπαρόσοι, χοχλιδάκια, μουρμούρια και αρχόντισσες δίνουν γεύση στα πιάτα της κρητικής κουζίνας και κανένα από αυτά τα σαλιγκάρια δεν ανήκει στα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το νησί. Οι αγαπημένοι στην Κρήτη χοχλιοί ήταν οι πρωταγωνιστές της πέμπτης κατά σειρά εκπομπής της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί». Η εκπομπή, με τίτλο: «Αργή κίνηση: Τα γαστερόποδα» και καλεσμένη την βιολόγο Κατερίνα Βαρδινογιάννη μεταδόθηκε σήμερα στις 11 το πρωί από την ΕΡΤ Ηρακλείου.
Περισσότερα

Ιστορίες με Κολεόπτερα

Η Κρήτη έχει καταγεγραμμένα πάνω από 1500 είδη σκαθαριών, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι διπλάσιος. Αν και μικροσκοπικοί οργανισμοί έχουν μακρά παρουσία στο νησί και η έρευνα γύρω απ’ αυτά αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας του τόπου. Ενίοτε δημιουργεί νέα ερωτηματικά ή φέρνει στην επιφάνεια νέες απειλές. Σε αυτές συγκαταλέγονται τρεις εισβολείς: το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, που έχει αποδεκατίσει τους φοίνικες του νησιού, το κινέζικο σκαθάρι της μουριάς, που προκάλεσε πέρυσι «συναγερμό» στις τοπικές αρχές, αλλά και το προσφάτως ανακαλυφθέν αφρικανικό σκαθάρι που πλήττει μεγάλα αλμυρίκια στα Χανιά. Τα σκαθάρια, ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την ισορροπία των οικοσυστημάτων του νησιού. Παραμένουν, όμως, άγνωστα στους περισσότερους. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε τις πασχαλίτσες, τα χαριτωμένα μικροσκοπικά κόκκινα κολεόπτερα με τις επτά ή τις δύο μαύρες βούλες. Αυτά τα δύο είδη πασχαλίτσας που κυριαρχούν στην Κρήτη, «πρωταγωνιστούν» σε ορισμένες μόνο από τις «Ιστορίες με κολεόπτερα» που μας αφηγήθηκε σήμερα, στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» ο εντομολόγος, έφορος συλλογών αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Απόστολος Τριχάς. «Ιστορίες με κολεόπτερα» ήταν ο τίτλος της 6ης κατά σειρά εκπομπής της συμπαραγωγής της ΕΡΤ Ηρακλείου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και κατά τη διάρκειά της μάθαμε, μεταξύ άλλων, πώς τα σκαθάρια και οι σκαραβαίοι της Κρήτης – τύποι βουνίσιοι, κοσμοπολίτες των παραλιών ή «βλογιοκομμένοι» – κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους και αποκαλύπουν τη σχέση της Κρήτης με τα νησιά του Αιγαίου.
Περισσότερα

Ερπετά και Αμφίβια

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς η ιστορία ενός τόπου αποτυπώνεται και άρα μπορεί να διαβαστεί στο DNA της χλωρίδας και της πανίδας του; Με ποιο τρόπο, για παράδειγμα, το «κλωστιδάκι» των Σφακιανών, η ενδημική σαύρα της Κρήτης που οι επιστήμονες ονομάζουν Podarcis cretensis, αποκαλύπτει μια ιστορία 5 εκατομμυρίων ετών;
Περισσότερα

   Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πανεπιστημιούπολη Βουτών
Ταχ. Κώδικας: 70013
Βασιλικά Βουτών, Ηράκλειο
Τηλ./Fax: +30 2810-324366
e-mail: sec@nhmc.uoc.gr

   Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου (Κόλπος Δερματά), Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ: +30 2810 282740, +30 2810 393630 - Fax: +30 2810 393636
e-mail: info@nhmc.uoc.gr