Έκθεση-αναφορά με θέμα την κατάσταση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα, για το έτος 2016, δημοσίευσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για την Αντιμετώπιση των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.

Η έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία» (LIFE10 NAT/BG/000152). Σ' αυτήν γίνεται εκτενής ανάλυση των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που επίσημα καταγράφηκαν στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος (2016).

Η κατάσταση με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως επισημάνθηκε και στη διεθνή συνάντηση εργασίας με θέμα τα δηλητήρια, των προγραμμάτων LIFE στην Αθήνα στις 19-20 Μαΐου 2016. Οι πρωτοβουλίες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου περιορίζονται κυρίως στα ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE.

Στη βάση δεδομένων έχουν καταχωριστεί συνολικά από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2016, 88 περιστατικά δηλητηριάσεων. Υπογραμμίζεται ότι κατά την ανάλυση εξαιρέθηκαν περιστατικά που έλαβαν χώρα εντός αστικού περιβάλλοντος καθώς και ένα περιστατικό δηλητηρίασης νυκτόβιου αρπακτικού, συγκεκριμένα του είδους Μπούφος (Bubo bubo) σε περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Η νεκροψία έδειξε ότι το πουλί δηλητηριάστηκε δευτερογενώς από την κατάποση μικρού τρωκτικού, το οποίο είχε θανατωθεί από τρωκτικοκτόνο, και όχι από παράνομο δηλητηριασμένο δόλωμα. Οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων που δραστηριοποιούνται στη Θράκη, την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων και την Κρήτη εντόπισαν 52 από τα 88 αυτά περιστατικά.
 
Από όλες τις περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας για τις οποίες η Ομάδα Εργασίας έλαβε γνώση για περιστατικά δηλητηρίασης, η Κρήτη έρχεται πρώτη με 54 περιστατικά. Η πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιστατικών (42) προέρχεται κυρίως από την υλοποίηση του προγράμματος After-LIFE «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» και τη δράση της ΚΟΣ. Πέρα από αυτές τις καταγραφές, το ΜΦΙΚ διατηρεί μητρώο καταγραφής νεκρών ή υπό περίθαλψη άγριων ζώων (12 περιστατικά).
 
Βάσει των αποτελεσμάτων, η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια δραστηριότητα που παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, εμφανίζει μεγαλύτερη έξαρση σε δύο εποχές. Συγκεκριμένα την άνοιξη με τον Μάρτιο να έχει τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά (6) και το Φθινόπωρο, με τον Σεπτέμβριο να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών (7).
 
Όλο το αρχείο για ανάγνωση, στο επισυναπτόμενο pdf.
ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon 170324_antiposoison_report_2016_final.pdf1.13 MB